FERRARI 458 VS MC LAREN MP4 12C

PASSIÓ VS TECNOLOGIA

Encetem el «Kars Drive Test», un nou espai en el qual, des de Kars Automòbils farem una sèrie de tests i comparatives entre diferents cotxes. 

Aquesta primera entrada la dediquem a dos súper esportius excel·lents. Són dos cotxes que comparteixen segment, prestacions, i per tant el mateix “target” de client. Ho fan però, responent a dos conceptes completament diferents. Parlem del Ferrari 458 Spider i el McLaren MP4 12 C Spider

DOS CONCEPTES DIFERENTS

Ambdós estan ideats per fer i per satisfer el mateix tipus de client. Estan dissenyats per el mateix i també tenen preus equivalents. Coincideixen tant en la configuració de motor, un bloc central V8, com en la de cabina, doncs els dos són de dues places. A més, també els dos són descapotables amb sostre automàtic i rígid.

Ara be, tot i coincidir a nivell segment i de fer-se la competència directament, ho fan de manera oposada. I és que depenent del tipus de pilot que siguis, has de decidir-te per un o per l’altre. D’aquí el subtítol “Passió vs Tecnologia”.

QÜESTIÓ D’ADN

Si us ho pareu a pensar, en qualsevol aspecte de la vida, poc té a veure un italià amb un anglés. Cert? Els primers, són uns romàntics, presumits, grans vividors i passionats de la vida en tot el que fan! Els segons però, són gent més calculadora, freda, precisa i metòdica. 

Fruit d’aquests trets fonamentals, tot el que pugui sorgir d’uns i altres, portarà inevitablement aquesta seqüencia en l’ADN. Els cotxes no en són cap excepció. 

Que us ve al cap quan penseu en Lamborghini, Ferrari o Maserati? I quan penseu en Aston Martin, Rolls Royce o Jaguar?  Res a veure, veritat?

Hem fet aquesta introducció perquè precisament aquest és el primer esgraó i potser el més important a l’hora d’orientar-vos per un model o per l’altre. Ets pasional? De sang calenta? Potser ets més fred, cerebral i exigent?

QUE BUSQUES EN UN COTXE?

Si vols ser el més ràpid i vols presumir de dur el Top de la indústria i de la tecnologia del moment, el teu esportiu és el McLaren. Però si vols gaudir, si vols que les sensacions et transportin més enllà del propi pilotatge, si busques passió en cada quilòmetre que facis, l’italià del cavallino rampante és el que has d’agafar.

A Kars sempre arrenquem a partir d’una pregunta clau. Perquè sigui en aquest nivell de vehicle o en qualsevol altre, abans de res, cal fer-se una sola pregunta:

Què busques en un cotxe? 

En el cas de súper esportius d’aquest nivell, aquesta pregunta té molt a veure amb l’esperit imprés en cada model i el tipus de pilot que vol comprar.

TECNOLOGIA PUNTA

Els de McLaren són -indiscutiblement- els més ràpids, els més tecnològics. Són amb diferència els “number one”. Els seus processos de fabricació estan robotitzats de principi a fi amb tecnologia d‘avantguarda. Per tant, simplement són insuperables!

Però calificatius com passió, artesania o sensacions, són figues d’un altre paner! Si vols traçar cada revolt amb un somriure constant, el teu cotxe ha de ser un de sang calenta, en aquest cas, un 458 Spider de Ferrari!

I és que Ferrari és l’oposat de McLaren, fabrica els seus cotxes seguint processos artesanals, perquè busca una connexió client – cotxe, immediata. 

ARTESANIA ITALIANA

Per què us en feu una idea. Quan van començar a dissenyar-lo, la direcció de Ferrari va exigir als seus enginyers una sèrie de pautes. Entre aquestes però, hi havia una que ho diu tot:

“Qui provi un Ferrari 458 s’ha de convèncer en màxim de 10 minuts”.

Per aconseguir això, Ferrari ha hagut de treballar oferint unes sensacions al volant úniques. Aquestes sensacions es basen en el seu saber fer de sempre: el bramar del motor 4.5 atmosfèric, el canvi, que potser no és més ràpid que el de McLaren però si et dóna la sensació de ser-ho. Un canvi que a més, portà les lleves fixes i et possibilita posar punt mort per accelerar en qualsevol moment.  També el tacte del volant. I l’estil, aquest estil inconfusible i tan atractiu que té Ferrari.

En resum, Ferrari són sensacions! La complicitat que es genera quasi d’immediat entre pilot i màquina, no té igual.  Per què? Perquè només els italians saben transmetre aquestes sensacions tan genuïnes al volant. 

Ferrari està construït per persones per a persones, amb els seus “errors” És això precisament el que enamora d’un Ferrari.

QUINA ÉS LA TEVA PRIORITAT?

Per la seva banda, McLaren està dissenyat per ser la màquina perfecte. Perquè és el més ràpid. Perquè és el millor! I és que com tots els models, el MP4 12C és pura tecnologia. 

De l’MP4 et sorprendrà tot, però t’enamoraràs amb el temps, quan el coneguis. És a dir, quan aprenguis a formar tàndem amb ell i amb la tecnologia que t’ofereix.

Primer l’has d’entendre! Però està clar que a nivell perfecció, rendiment i tecnologia, no té rival. Si són aquestes coses les que busques, McLaren és el teu cotxe.

La tecnologia de monocasc, de fet de tot el xàssis i tot el que l’envolta. La rapidesa del canvi, les suspensions independents controlades amb ordinadors de gestió individual, l’aerodinàmica activa, els alerons, els spoilers…  Tot és pura tecnologia!

I per acabar d’adobar-ho, a més dels més ràpids, també són els esportius més valorats a l’hora de conduir-los a diari com un cotxe de carrer!

En resum, tot el que faci referència a tecnologia d’avantguarda, rendiment i prestacions està en l’ADN de McLaren. 

Tot el que faci referència a rendiment i prestacions des d’un punt de vista purament emocional, electritzant  i sensitiu, està dins del cor d’un Ferrari. 

DADES I REGISTRES

El Ferrari ve amb un V8 atmosfèric, davant de l’V8 Biturbo de l’MP4. En el cas de l’italià parlem d’un 4497cc de tracció posterior amb una potència de 570CV a 9000rpm i un par motor de 540 nm a 6000 voltes.

L’anglès té 3799cc i també és de tracció posterior. Amb 625CV a 7.000 rpm és més potent. El par màxim està en 600 nm entre les 3000 i les 6000 rpm.

Amb aquestes xifres, el 458 puja de 0 a 100 en 3,4 segons, mentre que l’MP4 ho fa en 3,1.

La velocitat màxima és de 320 km/h pel 458 i de 328 pel McLaren.

El pes en buit és de 1535kg en el cas de l’italià i de 1474kg en el de l’anglès.

COSES BONES I DOLENTES DEL 458

  1. Disseny italià únic que atreu tant.
  2. Les sensacions, el tacte, la complicitat, el control.
  3. El motor 4.5 astmosfèric a 9000 voltes, combinat el canvi.

A millorar

  1. Preu d’ocasió massa alt.
  2. LListat d’extres interminable. (això val pels dos)
  3. La mossegada inicial dels ceràmics (sobretot quan estan freds)

COSES BONES I DOLENTES DEL MP4

  1. La gestió del motor: en “confort” pots conduir-lo a diari.
  2. La frenada és excel·lent en tot moment.
  3. La tecnologia punta que inclou a tots nivells.

A millorar

  1. No hi ha espai per dur coses. No pots ni guardar la clau!
  2. El manteniment, molt més costós i llarg de terminis
  3. El volant, molt petit i amb les lleves petites i mòbils. 

Que? Us decanteu per la passió o per la tecnologia?

 

Raúl Tomás – Kars Automòbils

Marc Zorzano – NO+3