, ,

Hyundai Santa Fe: un SUV híbrid endollable de 7 places, ben resolt

Sempre que hem conduït un dels darrers models de Hyundai, ens hem endut una bona sorpresa en tots els sentits. Més enllà de l’Ioniq 5, què en molts aspectes és un punt i apart en el segment dels cotxes elèctrics, el Santa Fe, com en el seu moment vam poder comprovar amb el Tucson, ens va semblar realment bonic, ben acabat, tecnològicament complet i com és habitual en la marca, tot i el gran salt qualitatiu que han donat, segueix molt ben situat pel que fa a preus respecte a la majoria d’opcions de la competència en el seu segment, és a dir, el dels grans SUV de fins a 7 places.

La veritat és que si a la seva evolució global, afegim els nous propulsors disponibles, començant per l’híbrid endollable que van deixar-nos a Auto Centre Principat, no hi ha dubte que estem davant d’una excel·lent opció.

Qualitat indiscutible

I és que el més destacable, d’aquest i de qualsevol Hyundai, està en la qualitat, la completitat i els preus. Després, i no menys important, tenim el disseny, que també ha canviat radicalment, presentant una línia d’estil molt més actual i en concordància amb la tendència general del mercat.

En tots aquests aspectes, el nou gran vaixell almirall de la gamma SUV de Hyundai no és diferent. A la vista està que poc té a veure amb la tercera generació a la què substitueix.

Frontal imponent

Des de davant, destaca molt la gran graella davantera d’aspecte tridimensional, que ara s’estén de costat a costat fins a fondre’s amb el segment inferior dels grans grups òptics amb tecnologia LED. Per sobre d’aquests hi ha unes òptiques fines en forma de tascó que s’estenen fins a situar-es just per sobre del principi dels passos de roda.

Tot el bloc d’il·luminació frontal en el seu conjunt destaca per la signatura lumínica en forma de T dels llums de dia, sent molt vistosa, moderna i elegant.

Gràcies en aquest imponent frontal, el cotxe es veu molt corpulent vist des de davant, quelcom que  que al costat dels protectors dels baixos de color alumini mat, confereix al cotxe un aspecte off road molt encertat.

Laterals més marcats

Des del frontal arrenquen les línies que recorren els laterals, que presenten una línia de cintura molt més marcada que fins ara.

El nou disseny de les llandes (disponibles entre les 17 i les 20 polzades) amb els prominents passos de roda del mateix color que la carrosseria, o l’encaix visual del cotxe encabit entre les barres del sostre i les del faldó inferior de sota les portes, fan que aquesta quarta generació Santa Fe llueixi molt al llarg dels seus quasi 4,8 metres de llargada.

Des del darrere, els pilots posteriors estan units per una fina tira que recorre tot l’ample del cotxe, un recurs molt utilitzat per la mayoria de fabricants. El para-xocs està rematat per dos elements: en primer lloc per una segona tira reflectora vermella que va de banda a banda del vehicle. En segon lloc, per la clàssica placa protectora tipus off road que com en el cas de la part frontal, emergeix des dels baixos rematant amb molt d’encert el caràcter 4×4 del cotxe. Tot plegat dóna al quart posterior del SUV coreà un estil més modern i dinàmic.

 De 5 a 7 places en un clic

Ja en l’interior, trobem un habitacle de 7 places, de fet és un 5 + 2,  ja que les dues places opcionals de la tercera filera  -molt fàcils de posar o treure- van plegades a la base del maleter. Donat l’espai que ofereixen, aquestes dues places estan dissenyades per a nens o persones de baixa alçada. Encara que siguin dues places auxiliars, inclouen la mateixa qualitat a nivell de tapisseria, recolzacaps, tenen el seu propi control de la climatització i un espai per posar les begudes. Lògicament, quan estan instal·lades es redueix la capacitat del maleter uns 130 litres.

Ja que hem parlat de la capacitat de càrrega, dir-vos que el maleter -que en aquest cas incloïa accionament elèctric- té una capacitat total de 634 litres, podent arribar fins als 1.695 si pleguem els seients.

La qualitat global dels interiors és més que notable. L’acabat Tecno, que era el de la unitat que ens van deixar a Auto Centre Principat, incloïa seients de pell amb les costures en color blanc, visibles tant en els seients, com en la resta de components, les portes, el taulell frontal i la consola central.

Materials i entapissats ben resolts

A més de ser un habitacle molt ampli per als 5 ocupants principals, o de tenir una qualitat de seients molt destacable, tant per l’espai com per l’ergonomia dels seients, la combinació dels interiors està molt encertada i és realment atractiva.

Més enllà d’això, la qualitat de materials de revestiment en general, fets principalment a base de plàstics de tacte engomat, són molt agradables i estan molt ben ajustats, de manera que tot just es percep cap soroll o vibració. En aquest sentit, cal dir que l’habitacle està tan ben insonoritzat que gairebé no se sent el so del motor tèrmic quan funciona.

El gran sostre panoràmic practicable remata aquesta sensació de benestar, grandària i lluminositat interior. A més, a diferència de molts sostres panoràmics, aquest també es pot obrir per deixar passar l’aire.

Tecnologies i displays

En termes de tecnologies aplicades, el Santa Fe tampoc es queda curt. L’element més destacat el tenim en la pantalla semiflotant de 10,25 polzades (vuit en els acabats més senzills). Es tracta d’una pantalla tàctil molt intuïtiva i fàcil de fer anar.

El segon element el tenim en la pantalla de darrere del volant, més orientada a reflexar tota la informació referida a la conducció i al rendiment en ruta del cotxe. El cert és que presenta un gràfics gens habituals en la majoria de cotxes.

A nivell de connectivitat el cotxe inclou Android Auto i Apple CarPlay, així com connexió als serveis BlueLink® Connected Car Services.

Destacar que es poden connectar diversos dispositius al mateix temps, i qiue a la consola davantera es pot posar a recarregar el mòbil de forma inalàmbrica.

Completen l’apartat de connectivitat les diferents entrades de 12V (fins i tot hi ha una a la tercera filera) i les entrades de tipus USB.

Connectivitat de Bluelink®.

Mitjançant aquesta xarxa de serveis, des del mòbil o mitjançant comandaments de veu es pot controlar a distància el cotxe. Per exemple, es poden bloquejar les portes, sincronitzar els mapes, localitzar el cotxe, manipular l’alarma, comprovar l’estat del cotxe i fins i tot fer alguns diagnòstics.

Consola central 

La consola central, amb un acabat que imita la fibra de carboni, reuneix els pocs botons practicables del vehicle: el d’accés al mapa, el de la navegació, els comandaments de la ràdio, el boton SETUP de configuració, el d’activació de l’aire condicionat davanter i posterior, la calefacció de seients i del volant, els botons que activen els diferents assistents a l’aparcament, la roda de selecció amb els modes de conducció, el panell amb els botons de selecció de la marxa i finalment el del fre de pàrquing electrònic.

Just al darrere hi ha una guantera amb tapa, una altra de més petita oberta i un espai per deixar-hi una ampolla. Remata aquest espai central el recolzabraços, sota el qual hi ha un gran espai portaobjectes.

Propulsors per a tots els gustos

A nivell de propulsors, destacar que la gamma de propulsors del Santa Fe és tan variada com en la resta de models de la marca. Hi ha des de la versió híbrida amb motor gasolina de 230 CV o la dièsel amb el motor 2.2 CRDI de 200 CV, fins a la versió PHEV amb el motor 1.6 TGDI de 265 CV, canvi automàtic de sis marxes i tracció 4WD que van deixar-nos.

Drive Terrain

Des del selector de tipus de conducció, el Drive Terrain, es pot triar entre: Eco (mode de màxim estalvi), Sport, Smart (mode intel·ligent), Sand (sorra), Mud (fang) i snow (neu). Més enllà de les exigències de tracció i potència que deriven de cada situació en els casos més extrems, com són els modes Sand, Mud o Snow, els modes principals difereixen entre ells pel lliurament de potència i per prioritzar més o menys en l’ús del motor elèctric, el de combustió o de tots dos.

Al marge del mode que seleccionem, la caixa del canvi de 6 velocitats amb  convertidor de par, treballa de manera molt fiable i suau, buscant sempre el màxim confort de marxa.

Tecnologia híbrida endollable

Com a bon híbrid endollable, el Santa Fe t’ofereix el millor segons la situació o les teves preferències. D’una banda tenim el motor elèctric de 66,9 kW (89 CV). Per l’altra hi ha el motor tèrmic de gasolina 1.6 TGDI amb 180 CV i 304 Nm. Tot això suposa una potència combinada de 265 CV amb 350 Nm. Aquestes xifres no estan gens malament per a un pes pesant de 4,79 metres de llarg, 1,90 d’ample i 1,71 d’alt i 2 mil kg de pes.

Amb tot, el cotxe assoleix una velocitat màxima de 187 km/h i és capaç d’accelerar de 0 a 100 en 8,8 segons.

A l’hora de recarregar-ho

Hyundai ofereix de sèrie un carregador integrat de 3,3 kW i un cable de connexió Schuco. Aquest sistema permet carregar el cotxe en unes tres hores i quaranta minuts. Si el connectem a una xarxa domèstica convencional (de 2,3 kW), tardarà el doble, és a dir, una mica menys de 8 hores.

A tractar-se d’un híbrid (endollable) i per tant no haver-hi risc de quedar-se parat per falta de càrrega de bateria, el Santa Fe PHEV no inclou cap sistema de càrrega ràpida. Al seu lloc, el cotxe està preparat per poder recarregar-lo en gairebé qualsevol lloc. Això sí, per poder fer-ho haurem d’adquirir un cable de recàrrega Tipo2, apte per a connexions de tipus Walbox.

60 km en mode elèctric

El que té de bo tot això, és que tens la possibilitat de rodar de forma completament elèctrica durant uns 60 km, una mica més si circules pel centre de la ciutat, que és el que nosaltres vam fer gairebé tot el temps. Amb això volem de dir que de cara al dia a dia, almenys que treballis o que visquis en diferents parròquies, si els teus trajectes diaris són sempre entre Escaldes, Andorra la Vella i Sant Julià, gairebé segur que sempre aniràs en mode elèctric, de tal forma que l’estalvi de combustible i de calers serà notable.

Més avantatges d’un endollable

A partir d’això, quan us toqui desplaçar-vos a més distància o viatjar, el sistema híbrid del Santa Fe us portarà tan lluny com desitgeu, atès que quan s’esgoti l’energia de la bateria, la tecnologia híbrida entrarà en acció automàticament activant tant com calgui el motor tèrmic o, combinant tots dos a mida que és recuperi la càrrega. I és que la bateria de 13,8 kWh també es recarrega durant les fases de frenada, per la qual cosa segons com sigui el trajecte, tornarem a disposar de bateria al cap del temps. Això, entre altres coses, permetrà que a l’arribar a la ciutat puguem tornar a circular en mode 100% elèctric.

Auto Centre Principat

Respecte dels preus, el Hyundai Santa Fe 1.6 TGDI de 265 CV PHEV amb l’acabat Tecno, el que vam poder conduir i que veieu en les fotografíes que acompanyen aquest reportatge, surt per uns 50 mil euros. La gamma però, arrenca des de poc més de 35 mil, un preu de sortida realment competitiu per a un SUV de 7 places tan ben resolt.

Per informar-vos de tot el que us hem explicat en aquest article o sol·licitar informació més detallada d’aquest model o de qualsevol altre Hyundai, dirigiu-vos a Auto Centre Principat. Els trobareu al núm. 51 del carrer Prat de la Creu. Tel 809 195.

———

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha en el desplegable superior del blog.