,

2n. lloc de Joan Vinyes – Claudi Ribeiro “Leites” al Serras de Fafe

El Ral·li Serras de Fafe, prova inicial de l’ERC 2022 va tornar a estar marcada un any més, per la pluja, el fang, la boira i el fred.

Tot i les complicacions, la parella formada per Joan Vinyes i Claudi Ribeiro “Leites”van situar el Suzuki Swift R4lly al parc tancat de la plaça dels Màrtirs del Feixisme de FAFE en una treballada segona plaça entre els ERCOpen. En la classificació absoluta van acabar en el Top15.

El Ral·li Serras de Fafe Felgueiras, Cabreiras e Boticas, prova inicial de Campionat d’Europa de l’especialitat, es va desenvolupar en unes condicions meteorològiques molt adverses. Aquest fet va portar al límit a molts dels equips.

L’equip lituà Seks-Renars (Skoda Fabia – Rally2 kit) va ser el vencedor de la categoria. Per la seva banda, Munarri-Cancela, que debutaven al volant del Swift R4lly, van aconseguir una meritòria tercera posició.

Pluja, paranys i incertesa

Des d’uns dies abans que les previsions metereològiques no deixaven lloc a dubtes i arribat el dia van complir-se amb escreix! I és que la pluja, molt intensa, va ser la protagonista tant abans, com durant tota la setmana del ral·li. En aquest sentit, els equips van haver de fer veritables jocs malabars per evitar la gran quantitat de paranys que s’anaven trobant en el recorregut.

La segona etapa (diumenge dia 13) va iniciar-se sense pluja, però malauradament el temps no va aguantar estable massa temps . Entre això, i que a causa dels ruixats del dia anterior, les pistes presentaven un estat molt delicat, la competició va ser d’allò més perillosa i complicada.

Si a causa de tot això, res era previsible, al tornar la pluja en la recta final del ral·li la incertesa dels equips que encara seguien en carrera es va allargar fins al mateix final.

Les especials, deslluïdes

El nou tàndem de l’equip Suzuki Ibèrica ja va poder comprovar durant la jornada de reconeixements que superar el Serras de FAFE 2022 no seria gens fàcil. I és que la climatologia adversa ja havia fet acte de presència deixant al descobert un traçat molt malmès, fins i tot abans del ral·li.

Vinyes ens comentava d’aquesta manera la seva primera impressió sobre el recorregut del ral·li:

“Recorregut molt trencat i amb molt de fang en les especials. A més, les previsions de cara a dissabte també són de pluja. És una llàstima,  ja que són trams cronometrats molt bonics que amb la presència del fang es compliquen molt per a nosaltres i pels aficionats, que tampoc podran gaudir al 100%”

Primer contacte molt suau amb el Swift

El primer contacte amb el Suzuki es va limitar al shakedown, és a dir, als tres quilòmetres i escaig de les dues passades de l’especial de la zona de Lagoa.

Vinyes ens va comentar d’aquesta manera aquest primer test en terres portugueses:

“Ha estat un primer contacte molt difícil. Teníem la possibilitat de fer dues passades per una especial que superava per poc els 3 quilòmetres. La primera l’hem fet a ritme de reconeixement. En la segona passada la intenció era marcar un bon crono i veure on estàvem respecte dels rivals. Malauradament tot ha quedat en un intent, doncs a 500 metres de l’arribada el cotxe que ens precedia s’ha sortit de la pista i ha bloquejat el pas. Teníem l’opció de repetir, però hem decidit no continuar ja que l’especial cada vegada estava pitjor”

Un traçat molt exigent

En la passada edició del Serras de Fafe (fa sis mesos més o menys9, Vinyes comentava que l’experiència era de les més complicades de la seva trajectòria esportiva. Doncs bé, l’edició 2022 de la prova, sembla que va incrementar encara més la dificultat del ral·li.

Vinyes-”Leites”, amb un ritme regular i amb l’objectiu de no arriscar, van completar el primer bucle de quatre especials en el Top20 de la classificació absoluta i en la segona plaça del ERCOpen. En aquesta categoria van poder comprovar des de la primera especial que el ritme del tàndem lituà, Seks-Renars, era impossible de seguir.

De pitjor a molt pitjor

En la continuació, la dinàmica no va variar. El traçat, cada vegada més complicat, feia que mantenir el Swift en la pista no fos gens fàcil. Les pistes cada vegada més trencades, ni perdona en, ni donaven segones oportunitat en cas d’error.

En arribar a la Praça Velha després de completar la primera etapa, Vinyes comentava que “hem superat una primera etapa molt dura.  El Swift ha aguantat, però crec que hem arribat a l’assistència amb un amortidor trencat. En tot cas, tal i com estaven les cronometrades això és el mínim que podia passar-nos”

2a etapa enganyosa

El traçat de la segona jornada de competició semblava que plantejaria menys dificultats que el de la primera etapa. No obstant això, només va ser en aparença. A l’hora de la veritat, tot i iniciar-se la prova sense pluja, les cronometrades seguien molt delicades. Per acabar de rematar-ho, en la recta final va anar reapareixent la pluja a intervals. Per tot plegat, les especials es van acabar convertint en veritables pistes de patinatge, complicant-ho tot tant o més que el dia anterior.

Després de la primera passada per les quatre especials que configuraven el bucle d’aquesta segona etapa, el tàndem de Suzuki van mantenir la segona plaça entre els ERCOpen, millorant fins i tot posicions en la classificació escratx.

Al final, 2a posició!

En la fase final del ral·li, les dificultats van augmentar, però Vinyes-”Leites” van acabar confirmant la segona plaça en la classificació de la seva categoria, situant-se en una excel·lent 14a. posició absoluta.

En Joan ens comentava d’aquesta manera el desenllaç de la 2a etapa:

“Encara que en l’inici hem tingut millor clima, no ens hem pogut relaxar en cap moment. Quan semblava que tot estava sota control, la pluja ens ha recordat que el ral·li no havia acabat. Les dues últimes especials han estat molt complicades, sobretot Lameirinha. Quan hem sortit de Lameirinha ha deixat de ploure i la final capa de fang que havia a la pista era com si fos gel”

Excel·lent feeling amb Leites!

Després de les dificultats superades, el pilot de Suzuki es mostrava molt satisfet, entre altres, de la seva parella Claudi Ribeiro “Leites”:

Haig d’agrair la gran feina que ha fet l’equip en tot moment al deixar el Swift en perfectes condicions per poder afrontar uns reptes tant complicats. Excel·lent també el feeling amb “Leites”. No havíem corregut mai junts i estic molt content de l’experiència”

Classificació final

  1. Seks-Renars (Skoda Fabia – Rally2 kit), 2h10’09.
  2. Vinyes-Mercader (Suzuki Swift R4lly S) a 8’46”7 
  3. Munarri-Cancela (Suzuki Swift R4lly S) a 10’16”.1,

La propera cita  -la segona d’aquest 2022-  serà el 56è Ral·li Açores. La prova es disputarà els dies 25, 26 i 27 de març a l’illa de San Miguel.

———

Per a més notícies en l’àmbit de l’esport internacional de món del motor, feu clic en aquest enllaç directe, o si ho preferiu, accediu des del menú superior del blog.

Info original/fotos: Fotoesport