,

Lexus RX 500h: el primer SUV de la Lexus Driving Signature

Nou Lexus RX 500h.- Que l’electrificació s’estigui implantant, directa o indirectament, no hauria de centrar-se exclusivament en el fet que la indústria deixi de ser contraproduent per al mediambient, també hauria de continuar aportant tot el necessari per seguir garantint el plaer de conduir que els bons cotxes de sempre han ofert. No parlo del bramar dels motors, parlo de les sensacions al conduir, en el  sentit més ampli de la paraula.

En aquest sentit, Lexus, pionera en el camp de l’hibridació, acaba de presentar el nou Lexus RX 500h F-SPORT. I és que en aquest nou SUV de la marca de Nagoya (Japó), compleix amb escreix amb tots dos objectius: ser agosaradament rendible, prestacional i molt eficient.

2.4 litres, turbo i DIRECT4

El sistema híbrid del RX 500h F-SPORT incorpora diverses innovacions.

D’una banda el nou motor de 2.4 litres turbo administrat des d’una també nova transmissió automàtica de sis velocitats. Per l’altra, l’eix elèctric posterior independent que habilita el nou control de tracció total DIRECT4.

Les capacitats dinàmiques del cotxe són excel·lents gràcies a la perfecta correlació entre el nou propulsor, el xassís, la direcció, la suspensió i els frens, transmetent una sensació absoluta de control, força, confort i seguretat. Aquests són els elements clau de l’anomenada Lexus Driving Signature, que assoleix les seves màximes cotes en el nou RX 500h.

Lexus Driving Signature

L’objectiu de l’equip d’enginyers, amb Takaaki Ohno al capdavant, era desenvolupar un vehicle que oferís una experiència al volant extremadament estimulant. Per aconseguir-ho, han fet evolucionar la Lexus Driving Signature, reforçant de manera exhaustiva els fonaments del vehicle, així com adoptant el seu nou sistema de tracció total DIRECT4. És així que l’RX 500h ofereix molta potència i una gran resposta en qualsevol circumstància, gràcies a un sistema elèctric híbrid equipat amb un nou motor elèctric posterior de gran potència.

Direcció posterior dinàmica

El cotxe està equipat amb una direcció posterior dinàmica que inclou un gran angle. Això dóna al cotxe una capacitat de maniobra excepcional i una gran sensació de seguretat a alta velocitat. El resultat també implica una major interacció amb el vehicle i una experiència al volant absoluta.

Amb la seva arribada a la gamma RX, alineant-se amb els nous i eficients models híbrids i híbrids endollables de recent aparició, la gamma és ara més diversa i versàtil, amb el que el ventall de clients potencials s’amplia notablement.

Nova tecnologia elèctrica híbrida

La nova arquitectura del sistema híbrid és completament nova. Ara, el motor elèctric del davant se situa entre el motor de combustió i la nova transmissió automàtica, amb un embragatge a cada costat. Aquest disseny dóna lloc a un sòlid lliurament de potència, sense perdre gens d’efectivitat en mode 100% elèctric.

El més potent

Amb 371 CV i 550 Nm de par màxim, l’RX 500h F-SPORT és el cotxe més potent fabricat per Lexus fins ara. Gràcies en aquest poderós arsenal, el cotxe és capaç d’accelerar de 0 a 100 km/h en 6,2 segons.

La transmissió auto-seqüencial compacta de sis velocitats amb lleves de canvi al volant, també és nova. Ha estat dissenyada per reduir la freqüència amb la què es canvia de marxa. Gràcies a la transmissió, en trepitjar l’accelerador la resposta del cotxe és instantània i molt potent.

Nova bateria NiMH

L’RX 500h també és el primer model de la marca que incorpora una bateria NiMH bipolar (d’hidrur de níquel). Amb aquesta nova tecnologia es redueix la resistència, augmentant la capacitat de càrrega. També permet optimitzar la grandària de la unitat, de manera que es poden allotjar 1,4 vegades més cel·les en el mateix espai respecte a les bateries actuals. Més bateries implica més potència, major acceleració i més rang d’autonomia, segons la prioritat.

La posició central de la bateria (sota el seient posterior) ajuda a rebaixar el centre de gravetat sense afectar l’espai de l’habitacle.

Tracció total DIRECT4

El nou RX 500h també presenta el nou sistema de control electrònic intel·ligent DIRECT4. Aquest sistema ajustarà independentment i de manera instantània els nivells de par al davant i al darrere i en cada roda. Amb això s’aconsegueix una adherència i estabilitat sense precedents. 

La tracció a les rodes posteriors es transmet des de l’eix electrònic posterior gràcies a un motor elèctric independent i a un inversor.

Dinàmica a mida

Com la resta de la gamma, l’RX 500h presenta els beneficis fonamentals de la plataforma GA-K. Aquesta plataforma confereix al vehicle un baix centre de gravetat, una carrosseria rígida i un xassís molt equilibrat.

Atès que això augmenta notablement les capacitats dinàmiques del cotxe, els elements que influeixen en el dinamisme del vehicle han estat adaptats per maximitzar el rendiment al màxim. En aquest aquest sentit, la direcció posterior dinàmica adopta automàticament el millor angle de direcció de les rodes posteriors, tenint en compte la velocitat i la trajectòria predictible del cotxe. A baixa velocitat les rodes posteriors giren en sentit contrari a les davanteres, potenciant l’agilitat en les maniobres.

A alta velocitat les rodes giraran sobre la base de l’eix frontal, la qual cosa ajudarà a mantenir l’estabilitat. El sistema aplica angles de gir de fins a quatre graus.

Frens d’altes prestacions

L’RX 500h inclou uns grans discos davanters ventilats de 400 mm i unes pinces fixes d’alumini de sis pistons. Gràcies a unes pastilles de gran tamany el sistema ofereix una frenada contundent, lineal i molt estable.

El nou japonés també incorpora una suspensió variable adaptativa, molt adient en un cotxe d’aquesta naturalesa i envergadura. I és que aquest tipus de suspensió afavoreix una resposta ràpida i un control independent dels amortidors.

ADN esportiu

Estèticament, com tot Lexus, aquest nou lliurament crida molt l’atenció. La línia d’estil en el seu conjunt desborda esportivitat per tots els angles.

Destaquen les noves llandes d’aliatge de 21’’ amb radis dividits, darrere de les quals ressalten llueixen els grans discos i pinces de fre de color negre amb el logo Lexus. També ressalten molt els para-xocs i les taloneres laterals, ambdós del color de la carrosseria. Els emblemes F-SPORT repartits estratègicament, més el patró de malla exclusiu de la graella frontal, acaben de delatar sense cap dubte que estem davant del nou Lexus RX 500h.

A l’interior, l’esportivitat arrenca just quan obres la porta, gràcies als llindars amb els distintius F-SPORT. A partir d’això, el volant esportiu, la palanca de canvis, els pedals d’alumini i els seients esportius; entapissats en cuir amb reforços en Ultrasuede, un teixit d’alt rendiment reservat a les gammes més altes de la marca, completen un interior francament hipnòtic. I això que no hem esmentat les espectaculars pantalles des de les què pràcticament es gestiona tot.

Lexus Andorra

A la que arribi la primera unitat al concessionari escaldenc, farem un reportatge molt més detallat, prova inclosa.

Mentre tant, si voleu ampliar qualsevol informació, adreceu-vos a Lexus Andorra. Els trobareu a l’Av. Fiter i Rossell, 4 d’Escaldes Engordany. Tel 814481

———

Si voleu accedir a d’altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament des d’aquest enllaç

Fotos: Lexus