,

Mazda CX-5: el SUV que té de tot, per a tot i per a tots!

El CX-5,  el SUV més venut de Mazda, s’ha actualitzat de nou.

  • El SUV dels japonesos ha rebut una sèrie d’actualitzacions, inclosos nous arguments en termes de disseny, de prestacions, de rendiment i d’eficiència.
  • Aquest lliurament compta amb sis nivells d’equipament i 4 mecàniques, dues de gasolina i dues més en dièsel.
  • De moment no hi ha a la vista cap opció elèctrica. 

Gentilesa de Becier Vehicles, concessionari oficial Mazda a Andorra, a mitjans de setembre vam tenir l’oportunitat de posar-nos al volant d’un Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D AWD amb 184 CV i canvi automàtic. La unitat corresponia a l’acabat Sélection, el segon més alt de la col·lecció CX-5.

Tot i haver rebut moltes millores fa tot just un any, els japonesos han tornat a donar-li dues voltes al SUV estrella, motiu pel qual vam voler fer-hi un repàs.

El més venut de Mazda

Per als qui no estigueu al corrent, dir-vos que el CX-5 és el SUV de tamany mig més venut de la marca a tot el món Dit això, aquest és el resum de la presa de contacte que vam tenir amb cotxe

Les millores, poques però importants,  inclouen un subtil retoc estètic, doncs tot i que aquesta entrega es manté molt propera al model conegut, presenta detalls que emfatitzen més encara l’elegància natural de la seva silueta.

Nova pantalla central

Un dels camps que més canvis i evolucions rep la indústria des de fa anys és el referent a la connectivitat, a l’entreteniment i a la informació en ruta. En aquest sentit, el principal objectiu de la marca és que el conductor accedeixi a tots els comandaments i informacions d’interès dels seus models amb la màxima naturalitat. Per això, aquesta actualizació del CX-5 incorpora ara una pràctica pantalla de 10,25 polzades. En aquesta nova pantalla s’integra el sistema de infoentreteniment amb una interfície multimèdia molt més fluida. Aquesta actualització també ha millorat el visionat de la càmera de 360 graus.

La veritat és que es tracta d’un sistema de connectivitat i informació molt complet, més fàcil de controlar i molt més funcional.

Tecnològicament parlant, el CX-5 incorpora l’última generació del programari de la marca i amplia els serveis de connectivitat per mitjà de l’aplicació MyMazda. Des d’aquesta aplicació podem accedir a molts serveis digitals en línia des del mateix telèfon.

Paral·lelament en aixó, també podem interactuar amb el cotxe i executar diverses accions, com per exemple bloquejar les portes, programar destinacions al navegador, consultar l’estat d’alguns paràmetres del vehicle, saber-ne la localització, dur a terme actualitzacions de manera inalàmbrica o accedir als serveis d’assistència en carretera.

Menys consum i emissions

Encara que nosaltres vam provar una unitat amb el motor 2.2 SKYACTIV-D AWD amb 184 CV i canvi automàtic, en aquesta actualització del SUV japonès s’han revisat tots els motors per poder optimitzar, si cap, tant els consums, com els nivells d’emissions.

En tot cas, la novetat en aquest camp la tenim en què la marca ha inclòs la possibilitat d’associar aquest mateix propulsor dièsel de 184 CV amb un esquema de tracció davantera. Óbviament, donades les característiques d’Andorra, a casa nostra el gruix de vendes es concentra en les versions de tracció integral, per la qual cosa no anirem més enllà.

Una altra de les novetats a destacar -encara en l’apartat de la mecànica- la tenim en la gestió del canvi automàtic i en la resposta de l’accelerador. Amb sis relacions, el canvi auto-seqüencial del Mazda CX-5 és ara més eficient i enèrgic, quelcom que realment es nota molt.

Respecte del pedal de l’accelerador  -entre nosaltres-  una millora que ens ha resultat impossible poder apreciar, Mazda assegura haver-lo afinat. Amb això s’han millorat les xifres de consum i s’ha aconseguit un millor tacte entre conductor i motor.

Inequívocament Mazda

Des de sempre, un dels principals trets d’identitat del CX-5 vist des del frontal, el tenim a la graella. Projectada en forma boca de tauró balena, presenta una aparença molt imponent i atractiva.

La graella, juntament al disseny dels llums del davant, fan que el cotxe tingui  aquest ‘look’ tan inconfusible.

Skyactiv-Vehicle Architecture

Un dels principals arguments responsables del dinamisme del cotxe rau sota la carrosseria, on els d’Hiroshima ha reajustat la plataforma Skyactiv-Vehicle Architecture. I és que al principal element estructural del SUV japonès li han incorporat gran part de les noves tecnologies que hem anat coneixent en els últims lliuraments de la marca.

La rigidesa que presenta la plataforma es tradueix en un gran aplom en tota mena d’escenaris. També a suposat una important millora a nivell d’insonorització dins de la cabina.

Ferm i amb molt d’aplom

Ja que parlem de sensacions derivades de la configuració estructural del cotxe, no podem deixar de destacar que la configuració de les suspensions, (molles i amortidors) aporta una molt bona distribució dels recolzaments, la qual cosa, combinada amb la rigidesa de la plataforma, transmet molta més fermesa i confort en tota mena de carreteres. Per exemple, tant de pujada com de baixada des del port de Beixalís, això es va apreciar moltíssim.

Encara que dels interiors parlarem una mica més a baix, ja que acabem de parlar de dinamisme destacarem els seients davanters. Gràcies al seu disseny permeten  gaudir d’una posició molt natural i accessible a tots els comandaments, quelcom que afavoreix no només una bona posició, quelcom en el nostre cas -jo mesuro 1,68- encara s’agraeix més. També redueix el cansament al volant.

La veritat és que en el seu conjunt, el confort al volant del CX-5 és més que excel·lent, tant pel comportament del cotxe, com pel confort que ofereix la configuració de la cabina.

Per a tots i per a tot!

A nivell de propulsors el SUV de Mazda s’ofereix amb dos motors de gasolina Skyactiv-G de 165 i 194 CV, tots dos amb sistema de desactivació selectiva dels  cilindres. Quant als dos motors dièsel -de 150 i 184 CV-  segons la versió estan disponibles tant amb un canvi manual com amb un d’automàtic (tots dos de sis relacions).

Un altre detall ja conegut del CX-5, però que esmentarem breument, el tenim en el selector dels modes de conducció. Aquest selector permet triar diferents tipus de conducció simplement prement un botó. Entre les diferents opcions s’inclou el mode Off-Road, reservat per a les versions amb tracció total.

Còmode i molt segur

Els interiors, elegants i com dèiem molt confortables, llueixen molt gràcies a la nova pantalla central que hem esmentat uns paràgrafs més amunt.

Destacar també que aquest lliurament del CX-5 inclou tecnologies que fins ara no estaven disponibles, com ara la safata de recàrrega inalàmbrica per a mòbils.

A nivell de sistemes de seguretat, destacarem el CTS, un assistent de trànsit que en situacions de circulació densa s’ocupa de la gestió de l’accelerador, del fre i de la direcció, la qual cosa ens permet una conducció assistida molt còmoda en aquesta mena de situacions.

Esmentar també els fars Smart Full LED adaptatius amb 20 mòduls de tecnologia LED. Gràcies en aquesta configuració es controla molt bé la distribució i abast de la il·luminació.

En resum

La veritat és que entre les novetats que inclou aquest últim restyling, més tot el que ja duia, el Mazda CX-5 continuarà captivant a tot aquell que el provi!

A més, com ja és habitual en la marca, hi ha una gran gamma d’opcions en termes d’equipament. Diem això perquè hi ha fins a sis nivells d’equipament molt variats: Elegance, com a acabat de base, Dynamique, Homura, Sélection i finalment el Takumi.

Respecte de l’acabat Sélection

L’acabat Sélection (el que vam tenir ocasió d’avaluar), inclou llandes d’aliatge de 19’’ i tapisseria de cuir en color negre. Els seients davanters estan calefactats.

En l’apartat de connectivitat i entreteniment l’acabat Sélection inclou: Radio AM / FM, DAB digital, 2 ports USB, 1 d’auxiliar, sistema d’àudio Bose® amb 10 altaveus, interfície de control HMI, Bluetooth® i Mazda Connected Services; el sistema d’aparellament amb Apple CarPlay ™ o Android Auto ™ i la pantalla de visualització frontal.

En termes de seguretat destacarem la comoditat que suposa el fre de mà elèctric amb funció “Autohold” i frenada d’emergència. També hi ha el sistema de reconeixement de senyals de trànsit, l’assistent d’arrencada en rampes, el sistema de control de pressió de pneumàtics, o el monitoratge dels punts cecs. Completen la dotació, el reconeixement d’obstacles mòbils i el control de creuer adaptatiu de Mazda.

Respecte de l’exterior, aquest acabat inclou els retrovisors exteriors amb plegat automàtic, la porta gran posterior d’accionament elèctric i el sostre practicable. També inclou tot el sistema de llums exteriors de tipus LED, els miralls exteriors calefactats, la càmera de 360 ​​° i els sensors de pluja.

En termes estètics i visuals destacarem el paquet interior amb il·luminació de cortesia, amb la il·luminació ambiental interior (LED), més la d’accés i la de les portes.

A nivell pràctic tenim l’ordinador de bord amb alarma de velocitat, el clima de doble zona, el bloqueig automàtic de portes, el recolzabraços central i lateral (per als genolls) amb revestiment de vinil i costures a contrast, o la decoració amb embellidors laminats amb una textura tipus fusta-metal.

Becier Vehicles

Finalment informar-vos que la gamma CX-5 arrenca des dels 28 mil euros amb l’acabat Elegance. Aquest acabat equipa un motor de 2 litres, 165 CV, tracció davantera i canvi manual. Encara que és l’acabat més bàsic, ja incorpora un ampli equipament de sèrie.

En tot cas, donada la llarga llista de components que hi ha entre tots els acabats (tant de sèrie com opcionals), millor us convidem a que us acosteu fins el concessionari Mazda que Grup Becier té a l’Avda. d’Enclar, 146. Allà us detallaran amb tot luxe de detalls tots els arguments que fan d’aquest model una gran opció.

Per concertar una cita prèvia, truqueu-los al 871803, o envieu un correu a mazda@becier.ad

———

Si voleu conèixer altres novetats, accediu a la secció des del menú superior, o feu clic en aquest enllaç directe.