,

Mazda CX60 e SkyActiv PHEV: provem el 1r. híbrid endollable

Gentilesa de Becier Vehicles, us presentem el nou CX60 e SkyActive PHEV, és a dir, la primera entrega de la marca de naturalesa híbrida endollable. El nou CX60 e SkyActive PHEVentrega 328 CV i és de tracció integral.

Fins que arribi el futur CX80, el CX60 és el SUV més gran del catàleg de Mazda. Presenta una configuració de cinc places, així com maleter suficient per allotjar l’equipatge de tots ells.

Aquest nou model no solament suposa l’estrena de Mazda en el segment dels grans SUV, també és la primera picada d’ullet que la marca fa per demostrar les seves capacitats a l’hora de presentar models amb atributs premium. Per altra banda i no menys important, amb el CX60 arrenca en el camp dels híbrids endollables.

El nou SUV de Mazda llueix un disseny nou, però clarament Mazda.

El primer que destaca quan t’apropes i el mires des del davant és el potent frontal amb l’enorme graella. La veritat és que el cotxe es veu molt imponent.

De costat, potser el més sorprenent és que tot i sent molt gran, l’aspecte del cotxe té un toc molt esportiu donades les proporcions del gran capó, que fan que la cabina -caiguda del sostre inclosa- dibuixi una línea retrassada molt dinàmica (segons com, ens recorda al Levante)

El disseny dels fars semblen els ulls d’una àliga mirant de front, en par, per les tires de la part davantera central. Aquesta línia lumínica travessa el marc de la graella, creant un efecte molt encertat.

Més enllà dels fars, el bonic paracops, més les grans entrades d’aire dels laterals, completen aquest ‘look’ tan nou i personal del cotxe.

Lateralment, uns passos de roda molt marcats, les motllures específiques de les aletes davanteres, els perfils i una saga amb trams arrodonits, equilibren molt l’aspecte del cotxe. Rematen la vista lateral les grans llandes, que en el cas de la unitat provada eren de 20 polzades (n’hi ha entre 18 i 20).

Ara bé, el que més va cridar-me l’atenció és l’interior. Un cop seus als comandaments, destaca la sensació de calidesa i de qualitat del conjunt, els bons materials i lo ben acabat que està tot. La veritat és que des del més evident, fins al detall més amagat o intrascendent, tot està molt ben rematat i dóna molt bona impressió, tant a la vista com al tacte.

Com passa en l’exterior, tot l’habitacle del cotxe transmet inequívocament el disseny característic de Mazda, això sí, amb un estil evolucionat i modern que segueix la tendència generalitzada envers el minimalisme, una cosa molt pròpia dels models elèctrics i híbrids. En tot cas, com també vam veure en l’X-Trail de Nissan, Mazda també ha optat per mantenir un bon nombre de botons físics per controlar elements com el clima, l’equip de so o alguns sistemes d’ajuda a la conducció. Ja he dit que a mi ni m’agrada ni em deixa d’agradar, però com també ja he esmentat, un botó clàssic s’acciona abans, per la qual cosa et distreus menys.

Quant a pantalles, el CX60 inclou en el quadre de comandament una configuració de dues pantalles de 12,3’’. Una serveix bàsicament per a tot el referent a la instrumentació. L’altra s’encarrega del sistema multimèdia. Al tacte, el sistema respon ràpid i de forma molt fluida, quelcom que d’un temps aquí va sent habitual en tots els cotxes de nova factura que estem provant.

Les pantalles també presenten una bona resolució i l’accés a la informació -un cop tens per la mà el menú- és ràpid i clar.

Esmentar que per seguretat, circulant només es pot navegar pels menús fent anar  el comandament rotatori que hi ha a la columna central.

En l’acabat Homura -el de model que van deixar-nos- la qualitat dels materials de revestiment i tapisseries és excel·lent. El cuir dels seients i dels plafons, la fusta d’auró de les motllures, del quadre de comandament i de la consola, i les aplicacions en metall, vesteixen amb molt d’encert tot l’interior, donant-li un aspecte realment agradable i de qualitat. Dels assemblatges, més del mateix, no se senten sorolls i res està encaixat de qualsevol forma.

Quant a espai, més enllà de les places davanteres, les places posteriors les que acostumen a estar més compromeses), també són molt àmplies i confortables. Ofereixen espai suficient tant en altura, com en amplària i profunditat.

Respecte a la capacitat de càrrega, el maleter del CX60 disposa de 570 litres de capacitat natural (1725 plegant la segona fila de seients).

Anotar que a més dels modes Normal, EV i Sport, hi ha l’Off-Road i el Towing (per a remolc). No els vam fer anat, però sapigueu que en Off-Road s’optimitza el funcionament de la tracció total articulant-lo amb les ajudes electròniques, facilitant el comportament del cotxe en superfícies compromeses.

Respecte a les bateries, són de 17,8 kWh i estan situades a l’altura de la segona filera, de tal forma que pràcticament no afecten al volum de càrrega del maleter.

Juntament a l’MiDrive (el comandament de selecció dels modes de conducció), hi ha el botó per poder triar el nivell de càrrega que volem conservar a la bateria. Des d’aquest botó i mitjançant el motor tèrmic, podrem recarregar les bateries fins a un 7,2 kW amb bastant rapidesa.

El motor de gasolina es posarà en funcionament si exigim molta potència. Destacar que en Sport, el so, els gràfics del panell de control del volant i, com no, el rendiment, transformen el cotxe en un altre completament diferent. És realment impressionant com va en aquest mode. Més enllà de ser el més estimulant, per potència i per tot, també és ideal per circular quan anem a mes d’uns 120 km/h, bàsicament perquè aquest mode prescindeix de la càrrega de les bateries, quelcom que no fa el mode Normal, que sempre que pot tira d’elèctric. En ser així, quan arribem a la ciutat o estiguem en un entorn de circulació controlada, tindrem disponible tota l’autonomia de la manera EV. Nosaltres ho vam fer així gran part de l’itinerari i en arribar a la recta final de la prova, vam poder esprémer el mode EV en la fase final del dia, pujant i baixant de Canollich.

Al volant

Una cop ens van explicar a Becier Vehicles el més important, vaig sincronitzar el mòbil i vaig ajustar la posició de conducció a la meva talla. Ho vaig fer amb  l’assistent del cotxe, el qual, a partir de la teva alçada i mitjançant una càmera que enfoca als ulls, ajusta el volant i el seient a la posició que creu correcta. La veritat és que la va encertar molt, tot i que jo vaig acabar avançant una mica més el seient. Fet això, tocava començar la jornada de proves.

Recordem que el propulsor en el seu conjunt desenvolupa uns generosos 327 CV, sent el propulsor de producció més potent del catàleg de Mazda. I és que entre el motor 2488 cm³ de 4 cilindres i el motor elèctric a la transmissió, el sistema ofereix uns impressionants 500 Nm de parell. Aquesta configuració de motors fan que el cotxe pugi de 0 a 100 en 6,8 segons quan el propulsor treballa a tope i en poc menys de 16 en mode elèctric.

Encara que la prova es va reduir a poc més d’uns 140 km, la veritat és que el nou SUV endollable em va sorprendre pràcticament en tot, començant per les prestacions. I és que el cotxe s’administra molt bé en mode elèctric, i rendeix impressionant quan el propulsor no té límits en mode Sport.

Si en això hi afegim l’equipament en termes de sistemes i assistents, l’habitabilitat interior i el confort en ruta, no puc dir res més que tant jo com el company d’edició que m’acompanyava vam gaudir molt.

En qualsevol cas, com tampoc vam sortir molt més allà de les carreteres del nostre entorn -les d’Andorra i les de l’Alt Urgell- no parlarem de com es comporta en vies tipus autopista.

Malgrat ser un cotxe de 4,75 metres de llarg i pesar una mica més de 2 tones, el CX60 PHEV és un SUV que es condueix molt bé. Com tot Mazda, el CX60 té un tacte directe i un rodatge molt suau.

Juntament a un bon repartiment de pesos i a l’eficaç tracció total, també hi ha el Kinematic Posture Control (KPC), un sistema que equilibra el cotxe en els revolts, afavorint molt l’agilitat i seguretat del cotxe en aquestes fases de la conducció.

La veritat és que sigui quina sigui la situació, el cotxe reacciona enèrgic i efectiu, quelcom que s’amplifica molt en mode Sport. La direcció -una mica dura- també és molt precisa i al costat del KPC, el conjunt de suspensions mantenen el cotxe molt ben encaixat a la carretera en tot moment, absorbint totes les inèrcies derivades de la conducció, com el balanceig, una de les conseqüències més habituals en cotxes d’aquest volum.

El sistema híbrid té diferents programes de funcionament. Per defecte s’activa el mode automàtic, sempre però, que la bateria tingui càrrega, que no accelerem amb contundència o que anem a molta velocitat.

Cal dir que el sistema prioritzarà en el consum d’electricitat abans que el de gasolina, per la qual cosa sempre que pugui mantindrà el motor de combustió apagat (Mode Normal)

Més enllà del moment de la prova en què tocava comprovar les prestacions del propulsor en el seu conjunt, en carretera sempre vaig prioritzar en el mode Sport, alternant amb els modes Normal i EV en les zones urbanes o a les baixades dels ports als què vam pujar. En aquest sentit, heu de saber que la configuració es pot canviar perquè el mode predefinit sigui EV. Jo vaig circular principalment amb ell  durant tot el temps que vam estar pel centre, però més especialment en la pujada que vam fer a Canollich al final del dia.

En EV el motor elèctric és l’únic encarregat de moure el cotxe, tret que la velocitat passi de 140 km/h. L’autonomia elèctrica homologada és d’uns 60 km, però si condueixes tal com s’ha de conduir un elèctric , és a dir, sense accelerades brusques, amb el sistema de retenció activat i deixant que l’acceleració sigui natural i progressiva, estic segur que per ciutat aquesta xifra pot arribar a més. Almenys, això és el que ens va semblar després de circular pel centre ciutat més de 40 quilòmetres.

Un cop a Sant Julià, després de 118 km de ruta, l’ordinador indicava un consum de de 4,4 litres als 100 i 17,3 kWh d’electricitat.

Darrere del volant hi ha les lleves del canvi de 8 marxes. I és que si en molts models les lleves serveixen per a regular el nivell de retenció, al CX60 són de canvi. I és que en aquest model el sistema de retenció motor, de dos nivells, es gestiona des del menú de configuració de la pantalla central.

Haig de dir que encara que al principi vaig pensar que dos eren pocs, quan vam pujar i baixar des de Sant Julià fins a poc més enllà de Nagol, fent-ho en mode elèctric i amb la posició més restrictiva de recuperació d’energia, vam acabar a Becier amb un 27% d’energia acumulada, i això que des d’allà a dalt vam començar el descens sense quasi gens de bateria. Amb això vull dir que tant el rendiment en mode elèctric, com la capacitat de recuperació, registren mitjanes més que bones en un cotxe tan gran com el CX60. En aquest tram el consum elèctric va ser de 21,2 kWh.

La veritat és que sempre que hem conduït un Mazda, ens ha agradat. Per alguna cosa està considerada com una de les millors marques, de fet en l’últim Consumers Report, la marca ocupa el segon lloc.

Així que tant si us hem convençut, com si voleu acabar de convèncer-vos, acosteu-vos a les instal·lacions de Becier i pregunteu pel nou Mazda CX-60 e SkyActiv PHEV. Recordeu que Becier Vehicles té les seves instal·lacions centrals a l’Av. d’Enclar, 148. Tel. +376 871 819.