,

Opel Mokka 2021: Un SUV compacte amb molta personalitat

En aquest espai de novetat us presentem el nou Opel Mokka 2021, que enguany arriba completament redibuixat estètica, tècnica i conceptualment. És un cotxe completament nou respecte de la generació a la què substitueix i veritablement, l’han encertat en tots els aspectes.

El disseny, les proporcions, la dotació en quant a equipaments i sistemes i els acabats que ofereix -on tot està cuidat fins a l’últim detall- són aspectes que evidencien el nou rumb que la marca ha adoptat. Només cal veure’l per adonar-se. I és que feia dies que no provàvem un cotxe que captivés tant l’atenció de la gent per allà on passàvem.

Nou llenguatge de disseny

Des del frontal el nou SUV compacte de la marca del llamp és des d’on destaca més. Vist des d’aquest angle, la característica més cridanera la tenim en la visera que dibuixa tot l’ample del cotxe. És una mena de solapa de protecció que enfatitza el caràcter robust i desafiant del nou rostre del Mokka. Aquest element integra en un únic element la graella, els nous fars LED i el redissenyat logotip d’Opel.

Des del darrere també presenta una línia d’estil completament nova què com en el cas de la part davantera, també dóna la sensació de corpulència. Entre la visera superior i els pilots allargats horitzontalment, el vidre enfosquit forma un únic bloc a joc amb el sostre negre (el Mokka ofereix combinacions de carrosseria en dos colors). Finalment destacar la nervadura arquejada que travessa de pilot a pilot tot l’ample del cotxe.

El nom del model -que inclou una nova tipografia molt lleugera i fresca- està situat en la part central de la porta del maleter, precisament just en la part inferior central de la nervadura arquejada que acabem de comentar.

Lateralment i a part de les modernes llandes, destaquen molt els grans passos de roda, així com la línia ascendent que a partir de la maneta de la porta del darrere puja fins fondre’s en el pilar C.

El cas és que el nou Mokka presenta una carrosseria molt moderna i atractiva des de qualsevol angle. Per a nosaltres aquest és l’aspecte més destacable d’aquesta nova entrega del petit SUV compacte dels alemanys.

Bonic per fora, bonic per dins.

L’interior també reflecteix clarament el gran canvi que han dut a terme els d’Opel. Per exemple, el nou «Opel Pure Panel» (tot el referent als panells de comandament) integra dues pantalles panoràmiques, tot i que visualment semblen una de molt gran. En aquests dos punts se centra tota la informació del vehicle. Aquesta informació està clarament estructurada i resulta molt fàcil accedir-hi i navegar pels diferents menús.

Davant d’aquest desbordament d’informació digitalitzada, els dissenyadors van vigilar molt de no excedir-se donant massa informació de cop. I és que per tal d’evitar possibles distraccions del conductor, s’han assegurat que el sistema tingui un funcionament coherent, esglaonat i molt precís, de manera que bàsicament es visualitza allò que cal veure en cada moment, res més.

Paral·lelament  a les pantalles segueix havent-hi alguns botons clàssics per controlar les funcions més recurrents.

Mokka-e, l’ elèctric!

Per primera vegada en la història d’Opel, el nou Mokka està disponible amb una versió 100% elèctrica. De fet és la que vam poder provar i la que veieu en les imatges d’aquest reportatge.

Equipa un motor elèctric que desenvolupa 100 kW, l’equivalent a 136 CV i uns 260 Nm de par màxim.

324 km d’autonomia

Amb la bateria de 50 kWh, l’Opel Mokka-e ofereix una autonomia de fins a 324 quilòmetres (segons cicle WLTP1). Aquesta xifra s’aproparà molt a la xifra real si conduïm per ciutat amb el selector del canvi en la posició ‘B’ (BRAKE) que ve a ser la posició que ofereix més recuperació a partir de les desacceleracions. No és un ‘one pedal’ pròpiament dit, però quasi.

Modes de conducció

Hi ha tres modes de conducció: «Normal», «Eco» i «Sport». Per assolir la màxima eficiència, en «Eco» el rendiment del motor queda limitat a 82 CV i 180 Nm de par motor. En «Normal» la potencia puja a 109 CV i 220 Nm, mentre que en «Sport» el cotxe fa servir tota la potència sense limitacions. Els modes de conducció també afecten una mica l’assistència de la direcció.

Recarrega’l on vulguis!

A nivell de recàrrega, tant si volem recarregar-lo en un punt d’alta velocitat, com si hem de fer-ho en un endoll domèstic, el nou Mokka-e arriba equipat per poder endollar-lo sigui quina sigui la font de recàrrega disponible: des de monofàsica a una trifàsica a 11 kW.

En termes de garantia de les bateries els d’Opel donen vuit anys o 160.000 km, m´s que suficient per gaudir-ne i revendre’l amb part de la garantia intacta.

Connectivitat i serveis

Perquè els desplaçaments en el nou Opel Mokka-e siguin d’allò més relaxants, segurs i tranquils, hi ha un munt d’assitents en format d’aplicatius:  «OpelConnect», l’aplicació «myOpel» i el «Free2Move Services». Tots ells ofereixen solucions especials pensades per a la mobilitat dels vehicles elèctrics del grup PSA.

Nova generació dièsel i gasolina

En tot cas, si encara no teniu massa clar el tema dels elèctrics, també hi ha disponibles diferents opcions amb motor de combustió dièsel i gasolina. Aquesta pluralitat de motors ha estat possible gràcies a la nova plataforma modular multi-energia «CMP».

Els motors gasolina i dièsel ofereixen un rang de potències que van des dels 100 (74 kW) als 130 CV (96 kW). El gran que d’aquesta nova generació de motors de darrera generació el tenim en que ofereixen un consum moderat de combustible, baixes emissions i un molt bon nivell de prestacions. En aquest sentit, el consum combinat de combustible està situat entre els 3,8 i els 4,8 litres als 100.

Aquestes bones xifres de consum són també conseqüència directa de la reducció del pes a la què els enginyers de la marca han sotmés al cotxe. I tot plegat sense que això hagi afectat a la rigidesa de la carrosseria, que precisament és un dels seus punts forts. Gràcies a tot això la resposta del cotxe és molt més enèrgica, directa i àgil que fins ara.

Blocs súper eficients

Els nous motors de gasolina destaquen per ser altament eficients. Ofereixen un molt bon rendiment, entre altres motius, gràcies al turbocompressor, que ara té una resposta molt més immediata i ofereix un alt par motor a baix règim.

Respecte de la caixa de canvis, segons la motorització escollida hi ha disponible o una caixa de canvis manual de sis velocitats o una d’automàtica de vuit.

Sistemes d’assistència superiors

La nova gamma Mokka 2021 es manté fidel a la tradició de la marca d’oferir una àmplia gamma de d’innovadores tecnologies que provenen dels segments més alts. Entre elles s’inclouen sistemes de darrera factura com el control de creuer adaptatiu, el control de distància respecte del vehicle precedent i un sistema auxiliar de manteniment de carril.

Il·luminació matricial IntelliLux LED®

El sistema d’il·luminació també ofereix la millor tecnologia del moment amb la incorporació d’un sistema d’il·luminació matricial IntelliLux LED®. Aquest sistema és completament adaptatiu i no provoca enlluernaments.

Molt equipat

Totes les versions inclouen un complet equipament de sèrie. Entre altres elements destacarem el fre d’aparcament elèctric i el sistema de reconeixement de senyals de trànsit. També està disponible la càmera posterior amb visió panoràmica de 180º, un sistema auxiliar d’aparcament automàtic, un sistema auxiliar de control lateral i un d’avís de presència de vehicles en l’angle mort.

Connexió a tos nivells

El nou Mokka també s’ha actualitzat a nivell de connectivitat. La nova entrega del petit SUV compacte alemany connecta i entreté als ocupants com mail fins ara. La seva oferta en termes d’informació i entreteniment inclou els sistemes «Multimèdia Ràdio» i «Multimèdia Navi». Aquests sistemes estan recolzats per una pantalla de 7 polzades, tàctil i a color. En el cas del sistema «Multimèdia Navi Pro» la pantalla passa a ser d’alta resolució i augmenta de tamany fins a les 10 polzades.

Tots els monitors estan integrats en el «Pure Panel» de manera que estan lleugerament orientats cap al conductor.

Destacar que la pantalla del centre d’informació del conductor -la del darrere del volant-  fa 12 polzades i és pot personalitzar segons el que el conductor vulgui visualitzar. En parlem més endavant.

De cara a la recàrrega de mòbils, en la part baixa de la consola central, just per sota de la gran pantalla del mig, hi ha una plataforma de recàrrega per inducció.

Ampli i confortable

Els seients també són dignes de menció. Ho són tant per la comoditat, com per l’amplitud que ofereixen, sobretot els del davant. La unitat de prova que van cedir-nos a Automòbils Pyrénées era l’acabat més alt de la gamma, de manera que a més de gaudir d’una molt bona ergonomia, confort i amplitud, estaven folrats amb alcàntara i cuir i lluïen les costures a contrast en color blanc. Ja que destaquem el tema de l’alcàntara, remarcar que part de les portes també estaven també folrades amb aquest material tan elegant i qualitatiu. I és que l’atmosfera esportiva de tall ‘Premium’ que donen materials com ara l’alcántara combinada amb cuir són poc freqüents en aquest segment i menys a preus tan competitius.

Per acabar d’adobar-ho, la unitat que vàrem provar també incloïa de sèrie el seient del conductor calefactat i amb funció de massatge.

Petits detalls a millorar

Ja per acabar i per allò de destacar alguna cosa negativa del cotxe  -tot i que aquesta és una opinió molt molt particular- tornarem a incidir en un tema del que ja hem parlat diverses vegades. Ens referim a les superfícies acabades en aquest  negre brillant anomenat per la indústria ‘negre piano’. Seguim sense entendre com s’utilitza tant sent tan poc sofert, doncs reflecteix la pols i les petjades dels dits fins i tot abans de tocar-lo, ja ens enteneu. Realment se’ns fa dificil d’entendre com és que quasi tots els cotxes de darrera factura, inclosos models de més alta gamma, inclouen sí o sí aquest material. 

L’altre punt millorable que destacaríem, per posar-ne un altre, és el selector del tipus d’informació que volem visualitzar a la pantalla del conductor (la del darrere del volant). La palanca esquerra des de la qual s’ha d’operar no és massa pràctica i costa desplaçar-se entre les diferents opcions. En tot cas, imaginem que tot serà questió d’acostumar-se, però així tot d’una, és feixuga i poc pràctica ja que s’han de fer fuetades a base de quarts de volta per fer pujar o baixar les opcions del desplegable. La part bona és que el menú ofereix un munt d’opcions de visualització que inclouen el navegador, els sistemes principals del cotxe, el rendiment del sistema eléctric i fins i tot un de configurable al gust de cadascú.

Des de 18.900 euros

Respecte dels preus, la nova gamma Mokka d’Opel arrenca des dels 18.900 euros. Per la seva banda, amb totes les ajudes del Pla Engega aplicades el nou Mokka-e surt per 22.900 euros, un preu realment molt interessant si el que esteu buscant és un SUV compacte bonic, amb molta personalitat, molt ben equipat -fins i tot en l’acabat més bàsic-  i amb unes prestacions més que satisfactòries.

Automòbils Pyrénées

Si voleu completar aquesta informació amb tot luxe de detalls, només cal que us dirigiu a Automòbils Pyrénées. Com sempre, els trobareu a Prat de la Tresa s/n. Tel +376 880700

—————

Si voleu seguir altres novetats elèctriques o híbrides, podeu fer-ho accedint des de la secció “Green Cars” del menú principal del blog, o directament mitjançant aquest enllaç.

Fotos: Opel / Nomes3