,

Morgan Súper 3: el primer vehicle dels de Malvern torna de nou!

Fa un parell d’anys Morgan acomiadava al Morgan 3 Wheeler, un dels seus models més emblemàtics.  De fet, aquest va ser el primer cotxe que va fabricar la marca quan va començar la seva activitat en la indústria de l’automoció.

Sigui com sigui, els britànics van anunciar fa uns anys el final de producció d’aquest singular automòbil de tres rodes. Per  acomiadar-lo  van fer una variant molt limitada de 33 unitats, el Morgan P101 edition.

Del P101 al Súper 3

Si no vau ser a temps i us vàreu quedar amb les ganes, tranquils, que contra tot pronòstic, Morgan ha reprès l’assumpte abans del que s’esperava.

El cert és que encara que més d’una vegada hi ha hagut rumors de que deixarien de fer-lo, almenys d’això es parlava quan va sortir el P101, per a delit dels incondicionals d’aquesta mena de ‘cotxes’, la marca torna a l’atac amb una nova edició especial, de manera que ja no podem dir, ni en un sentit ni en l’altre, que és el que passarà d’ara endavant. Ens referim al Morgan Súper 3.

Per als qui no conegueu res dels three-wheelers (tres rodes) de Morgan, dir-vos que el Súper 3 és -com veieu en les imatges- un vehicle totalment diferent a qualsevol altre model. I és que la marca amb seu a Malvern (Anglaterra) és l’única que ha desenvolupat tantes vegades aquesta espectacular i capritxosa interpretació del seu icònic vehicle de tres rodes, el Morgan Runaboat de 1909.

Morgan Runaboat (1909)

El primer Morgan

Val a dir que també va ser el primer vehicle que va sortir de la Morgan Motor Company (MMC), per la qual cosa la càrrega emocional de tots els lliuraments presentats al llarg d’aquests més de 110 anys de vida, és molt alta.

Malgrat el temps, aquest últim lliurament manté invariable -com no podia ser d’una altra forma- el més important. En referim a la seva particular arquitectura basada en tres rodes (dues al davant i una al darrere). També a les dues places -encara que el Runaboat era monoplaça- o al fet de ser un vehicle sense sostre.

Com veieu, es tracta d’un ‘cotxe’ ple de particularitats que el fan veritablement atractiu, si el concepte com a tal us entra per la vista.

Monobloc de 635 kg

El Súper 3 presenta una estructura basada en un xassís monobloc al qual s’uneixen tota una sèrie de components fets a base d’alumini. Amb això s’ha assolit molta lleugeresa, doncs només pesa 635 kg.

La suspensió també és molt especial. Segons el fabricant, encara que segueix el mateix principi que en el model original, en el Súper 3 l’han replantejat completament per poder millorar la capacitat de maniobra i reduir al màxim el radi de gir.

El cotxe medeix 3,58 m de llarg, 1,85 d’ample i 1,13 d’alt. Potser sembla més ample del que hauria de ser, però imaginem que això és així per compensar el fet que al darrere porti una única roda, la qual, a més, és la que transmet tota la potència del motor.

Altres particularitats destacables les trobem en els pneumàtics que Avon ha dissenyat específicament per a aquest model.

Per a la protecció de l’habitacle biplaça s’ha desenvolupat una espècie de coberta per poder tapar la cabina. Així s’evita que en períodes d’inactivitat entri brutícia o aigua.

Motor Ford i canvi de Mazda

D’altra banda cal destacar que encara que pugui semblar-ho, el Súper 3 no és un esportiu, almenys en termes de rendiment o prestacions. A nivell de propulsor el Súper 3 ve equipat amb un motor originari del Ford Fiesta. Es tracta del 4 tres cilindres 1.0 Ecobost de 117 CV (a 6500 voltes) i 150 Nm de par màxim. Com ja hem dit, tota l’energia s’envia a la roda de l’eix posterior, de manera que les sensacions pilotant-lo estan absolutament garantides. 

L’única cosa en la que surt perdent el nou Súper 3 és que a l’instal·llar el nou motor ha perdut un dels trets d’identitat més visuals i identificables del model, ja que fina ara el cotxe duia un motor en al davant de la carrosseria i totalment a la vista.

Amb els 635 kg que marca a la bàscula, la relació pes-potència del Súper 3 permet que assoleixi el 0 a 100 en 7 segons. La velocitat màxima limitada és de 209 km/h.

La transmissió, original del Mazda MX5, és manual amb cinc relacions.

A partir de 50 mil euros

Respecte del preu, el Súper 3 arrenca des dels 50 i poc mil euros. Aquesta xifra però, pot pujar notablement a la que comencem a afegir gadgets i accessoris. I és que la marca ofereix un nodrit catàleg de components que li queden tan bé,  que són gairebé obligatoris d’incloure.

Total, ja posats, millor posar-s’hi del tot!

Fotos: Morgan Super 3  /  Morgan Experience