Nyobolt EV Concept: 6 minuts i a seguir rodant!

Nyobolt Concept.- Des de l’aparició dels primers models amb aquesta mena de nous propulsors, el sector de l’automoció treballa intensament per tal de solventar tots els entrebancs que encara impedeixen que els cotxes elèctrics siguin realment una alternativa de futur viable.

També és cert que des de llavors, les tecnologies han evolucionat molt i que de cara al futur, la indústria de l’automòbil haurà evolucionat molt.

En tot cas, es tracta d’un problema que a dia d’avui és molt important si no s’aconsegueix una solució més aviat que no pas tard. Ens referim al temps que requereix recarregar les bateries i a l’autonomia d’aquestes. La velocitat de càrrega també és una de les grans barreres que afronten aquest tipus de cotxes, al menys metre les autonomies siguin les que són actualment.

Quan cambiarà tot això?

Personalment crec que canviar, tot canviarà, però lògicament cal temps. El que està clar que és un error és extrapolar la realitat d’avui dia -vull dir les tecnologies que tenim avui per avui-  aplicant aquesta realitat a les necessitats globals del sector, és a dir, imaginar el futur i amb ell el parc mundial de vehicles, o bona part d’aquest, tal i com són els elèctrics actuals. Això no quadra ho miris com ho miris!

Esta clar que no hi ha prou minerals, que les xarxes no poden abastir tot el parc automobilístic i que tampoc és viable a efectes de practicitat, tant per l’autonomia, com pel temps que actualment requereix fer una recàrrega. Si en això hi sumem les poques electerolineres que hi ha, res no quadra, ni que tinguem la millor voluntat del món! Ara bé, això és ara!

Incert encara, però futur!

En uns anys ja hi haurà noves generacions de bateries que segurament es recarregaran en pocs minuts, tindran autonomies de llarg abast i fins i tot tindran una vida útil i un nivell de reciclat quasi total. Segurament, estaran fetes amb nous materials, lluny dels minerals que s’utilitza avui dia.

També representa que en aquest futur, a mida que tot vagi sorgint, també hi haurà punts de recàrrega a tot arreu i les xarxes podran assumir els requeriments derivats de l’endoll massiu de vehicles, donat que tot serà més ràpid. Fins i tot podria haver-hi electrolineres en les que canviar la bateria en lloc de recarregar-la. Qui ho sap en realitat?

Si a tot això hi sumem l’evolució de tecnologies de propulsió paral·leles, sigui hidrògen o qualsevol altra combinació que pugui sorgir  -i tinc clar que en sorgiran-  o l’arribada definitiva dels combustibles sintètics, un combustible que ja existeix i que fins i tot serveix per fer anar els vehicles de combustió actuals, està clar que solucions i alternatives als combustibles fòssils n’hi haurà!

6 minuts

En tots cas, tornant a la realitat d’avui dia i amb ella al protagonista d’aquest article, és cert que en els pocs anys de recorregut que portem des que va sentenciar-se a mort els cotxes de combustió, la cosa no s’ha solucionat, però sí que ha millorat substancialment en tots aquests aspectes, entre ells el de l’autonomia, que poc a poc va creixent.

Tot i això, malgrat haver millorat, també és inqüestionable que els temps de recàrrega encara són bastant llargs i les autonomies segueixen sent molt inferiors a la dels cotxes convencionals.

Doncs bé, feta aquesta parrafada d’introducció, us presentem el Nyobolt EV Concept, un model que pot dur a  terme una càrrega completa en només 6 minuts.

Per al disseny del cotxe, Julian Thomson, màxim responsable del projecte, va escollir un Lotus Elise. Un cop va tenir el cotxe en el què treballaria, Thomson va posar-se en contacte amb els de Nyobolt per intentar desenvolupar una tecnologia que fos pionera en termes de capacitat de recàrrega.

Un Elise XL

Respecte del Lotus Elise, la carrosseria del Nyobolt és 150 mm més llarga i 100 mm més ampla que aquest.

Un detall molt visible són les generoses entrades d’aire que hi ha al capó, als paracops i a les portes, tots ells elements dissenyats per afavorir l’aerodinàmica i la refrigeració.

La part posterior del Nyobolt és molt musculosa, especialment a la zona de la tapa del motor, què, rematada per un aleró, impressiona!

Altres detalls destacables del Nyobolt EV Concept són els fars rodons amb tecnologia LED. També destaquen els espectaculars retrovisors laterals equipats amb càmeres d’alta definició.

Autonomia VS temps de recàrrega

Però on destaca més el Nyobolt Concept és en la seva propulsió. El fet de tenir un pes que no arriba a una tona, permet que l’esportiu equipi una bateria de només 35 kWh. Amb aquesta bateria l’autonomia és de només 250 quilòmetres. Segurament estareu pensant que 250 km no és suficient i en part teniu raó. El tema està en que com es tracta d’una bateria amb unes propietats de càrrega de només 6 minuts, que només tingui 250 km d’autonomia ja no és tant important. El que és important són els 6 minuts que cal per poder recarregar-les.

400 mil km

Més enllà d’això, els de Nyobolt també asseguren haver provat la seva durabilitat. En aquest sentit, la marca garanteix més de 2.000 cicles de càrrega ràpida sense que la bateria perdi quasi res de capacitat de càrrega, ni tampoc de rendiment.

Resumint: si realment podem disposar d’una autonomia de 250 km, uns 200 reals, però podem fer una recàrrega completa en només 6 minuts, el que equival a fer un ple de combustible, la veritat és que la cosa promet. Si en això afegim un cicle de vida de fins a 2000 recàrregues (uns 400.000 quilòmetres de vida útil), la cosa va per molt bon camí!

L’únic que faltaria per fer-ho perfecte, és que hi hagués moltes més electrolineres!

A producció l’any vinent

Per acabar, dir-vos que els responsables del projecte afirmen que tant el cotxe com la seva tecnologia ja estan a punt per entrar en producció, prevista per aquest proper 2024. D’acabar sent així, amb la seva arribada, el Nyobolt es posicionarà com un dels esportius elèctrics més eficients del mercat.

En tot cas, ja se sap que “las cosas de palacio van despacio”, així que caldrà veure com acaba tot al llarg d’aquest proper any.

Per accedir a d’altres articles de la secció ‘Concept Cars”, podeu fer-ho des de la secció que trobareu al menú superior del blog, o fent clic en aquest enllaç directe.

 

Fotos; Nyobolt