,

Un toc amb un rival deixa a Vinyes-Font sense opcions de podi a Spa

Aquest passat cap de setmana, en el transcurs de les 12 hores d’Spa-Francorchamps, Joan Vinyes i Jaume Font van repetir la mateixa posició (categoria TCR) aconseguida en l’edició 2018, -concretament la 6a-. Enguany però, ho han fet al volant d’un Cupra TCR DSG.

En aquesta ocasió els de Baporo Motorsport van completar un total de 223 voltes. Amb tot i més enllà del canvi de cotxe, les circumstàncies de la present edició han estat molt diferents a les de les edicions anteriors.

Superats els tradicionals CODE60 d’inici de carrera, Vinyes-Font van remuntar fins a la 3a. posició. Semblava que la seva progressió els podia portar al capdavant de la categoria, però en la cinquena hora de competició, van donar-los un cop al cotxe que va deixar molt malmés l’eix posterior del Cupra TCR DSG. Aquest fet va acabar amb les seves expectatives a Spa.

Dijous, jornada social

Com estava marcat en el timming horari de la prova, el dijous (dia 21), els equips es van desplaçar fins a Mamedy, a 11 km de Stavelot. La fita era que els aficionats poguessin veure al mig centenar de vehicles inscrits en les diferents categories, com qui diu, quasi a tocar. És així que els pilots van poder aparcar durant unes hores la tensió pròpia de la competició per dedicar-se en aquesta activitat més relaxada, com ara signar autògrafs o conversar amb els aficionats.

Entrenaments lliures

Passada la jornada de relax, divendres va arribar el moment de la veritat, per començar, amb els lliures.
Després de mesos sense competir a Spa-Francorchamps, aquesta sèrie de lliures l’esperaven amb moltes ganes tant Font com Vinyes.  A part de retrobar-se amb la complexitat del circuit,  la parella volia comprovar que la posada a punt del Cupra TCR era la correcta.
Tot va desenvolupar-se sense problemes. Els dos pilots van acabar la sessió convençuts de les seves possibilitats de començar amb bon peu els cronos, malgrat que no era un factor decisiu ja que es tractava d’una carrera de 12 hores de durada.

Entrenaments oficials

En els oficials (3 series de 30’), els factors que no depenien d’ells mateixos van tenir una repercussió important en els cronos finals. Així, en la primera sèrie, Font es va trobar en l’inici amb un CODE60, és a dir, que els vehicles no poden superar els 60 km/hora.  Per això, al final va haver de conformar-se amb un crono de 2’44”416, que va ser el que va fer en la volta prèvia a la què havia de ser la “bona”.
Per la seva part, Vinyes va disputar les dues sèries següents i també va tenir problemes. En el seu cas, primer van ser problemes de “trànsit”, mentre que en l’última sèrie, la decisiva, va parar el crono en 2’35”339. Un temps que segons l’andorrà hagués pogut millorar en algunes dècimes.

Una vegada finalitzada aquesta primera jornada d’activitat frenètica al traçat de Stavelot, Vinyes ens comentava que “ha estat una primera jornada molt positiva malgrat les situacions que s’han produït i que no ens han afavorit. Amb els cronos normals hauríem millorat alguna posició en la graella de sortida, però això, en una prova tan llarga té una importància relativa.

Serà vital superar els habituals tocs en els compassos inicials. A partir d’aixó, intentarem imposar el nostre ritme”

12 hores (primera part)

La parella va tenir un excel·lent inici i amb un ritme molt competitiu, després de la tercera hora de competició s’havien situat en el 3r. lloc amb 53 voltes, les mateixes que el segon classificat. De fet, estaven a tan sols una volta del líder, l’equip suís World Power-Racing.

El ‘bon feeling’ es va mantenir durant un parell d’hores més, fins que es va produir l’incident esmentat anteriorment.

Vinyes ens comentava així el que va passar: “Va ser en un avançament que a priori no representava cap dificultat. Quan pràcticament havia superat el rival vaig notar un cop en la part posterior del cotxe. Des d’aquell moment el Cupra va començar a reaccionar de manera estranya, però encara vaig poder completar la primera part de la cursa. Un cop al box vam poder comprovar que hi havia una roda totalment oberta. Malauradament era un problema que no podíem reparar fins l’endemà”

12 hores (segona part)

Durant la jornada del diumenge (dia 24), la prioritat era recuperar la mecànica en la mesura del possible per poder finalitzar les 12 hores, quelcom que van aconseguir.

Al box, els tècnics de Baporo van fer tot el possible per deixar en les millors condicions la roda danyada en l’incident del dia anterior. No obstant, això no va ser tot, doncs també vam trencar un buje… En fi, va ser un dia molt complicat per a tots. Tot i els inconvenients però, vam poder completar i gaudir de les 12 hores a Spa, que era un dels objectius del cap de setmana.”

Info original / fotos: Fotoesport