,

Ssangyong Torres 1.5 Adventure: agradable sorpresa

SsangYong, que recentment va entrar a formar part de la companyia KG Group, ens va sorprendre fa uns mesos quan Becier Vehicles ens va presentar l’últim model que va arribar al concessionari de Santa Coloma, punt on Grup Becier té la seva seu central.

Ens referim al Ssangyong Torres, l’últim model de la marca coreana i possiblement també l’últim que arriba sota el nom de Ssangyong. I és que si tot segueix com es va anunciar quan KG Group va comprar la marca, abans de final d’any Ssangyong passarà a anomenar-se KG Mobility.

KG Mobility

En tot cas, tranquils, ja sigui com a Ssangyong o com a KG Mobility, en principi els cotxes seguiran la mateixa trajectòria que fins ara, la qual, dit sigui de pas, fa anys que segueix una trajectòria imparable de creixement, amb més i millor qualitat i mantenint la mateixa estratègia de preus. Amb l’arribada del Torres, això queda més clar que mai i si ho dubteu, aquí teniu les meves impressions de la prova que vam fer fa uns dies.

El primer a destacar del cotxe, tal com el mires des de qualsevol angle, tot i que frontalment és com més llueix, és la seva imatge. El Torres crida molt l’atenció, tant pel seu disseny com per la seva considerable talla clarament de D-SUV. En aquest sentit, el cotxe fa 4,7 metres de llarg, 1,89 d’ample i 1,72 d’alt, amb una distància entre eixos de 2,68 metres.

Donat que a principis de desembre ja vam fer una presentació general a l’article ‘SSANGYONG Torres: el nou SUV genuïnament 4×4‘ que trobareu al nostre blog, en aquest reportatge ens centrarem en la prova de conducció, breu però intensa.

Ssangyong Torres 1.5 Adventure

Becier Vehicles ens va cedir l’acabat Adventure, el més alt de la gamma. Pel que fa al propulsor, ja que de moment no està disponible el propulsor de GLP, no per no poder-lo adquirir, sinó perquè al no haver-hi infraestructures de gas liquat al Principat, els responsables del concessionari a Andorra no el proposen. Així doncs, la prova la vam fer amb el motor de gasolina 1.5, un motor eficient, prestacional i molt contingut.

Assenyalar que abans de final d’any hauria de arribar una tercera opció molt interessant 100% elèctrica.

4,72 metres de pur estil

El primer a destacar del cotxe, te’l miris des d’on te’l miris (tot i que frontalment és des d’on més impacta), és la seva imatge. El Torres crida molt l’atenció, tant pel seu disseny com per la seva considerable talla clarament de D-SUV. En aquest sentit, el cotxe fa 4,7 metres de llarg, 1,89 d’ample i 1,72 d’alt, amb una distància entre eixos de 2,68 metres.

Construït a partir de la mateixa plataforma que el Korando, el Torres presenta atractives solucions estètiques que el fan molt particular. I és que el cotxe impressiona pels quatre costats.

Si a l’estètica aventurera li afegim detalls com les llandes de 20 polzades que duia el que vam provar, els 20 centímetres d’altura lliure respecte al terra, més unes cotes offroad prou solvents per endinsar-nos per camins sense problemes (ofereix 18,2º d’angle d’entrada, 21,7º de sortida i 17,6º centrals), el resultat final, com a mínim, sorprèn!

3 pantalles en un entorn impecable

Un cop assimilada la seva estètica exterior i tots els detalls, toca fixar-se en el disseny dels interiors, igual de novedosos, moderns i, com no, absolutament digitalitzats.

Per començar ens trobem amb 3 pantalles: la de la instrumentació digital de 12,3 polzades, la central del sistema multimèdia de 9 polzades i un tercer display de 8 polzades situat a la part inferior central, just per sota de la del sistema multimèdia, que actua com a mòdul independent per a la climatització.

La qualitat de les tres pantalles és més que correcta, oferint bona visibilitat i definició i una bona sensibilitat al tacte. La veritat és que encara que en algun estadi la resposta no sigui súper ràpida (el que tampoc és imperatiu), l’arquitectura del sistema digital en conjunt compleix amb molt bona nota.

Més enllà de tecnicismes concrets, tant les pantalles com la resta de comandaments del panell de control estan molt ben acoblats, sense espais absurds ni sorolls molestos quan els manipulem. Al tacte, tot l’interior també és molt agradable, transmetent una sensació de gran qualitat. De fet, Ssangyong ha millorat notablement els seus acabats i ho ha fet sense deixar de ser una marca molt ajustada en preus, mantenint-se sense competència directa pel que fa a la relació qualitat-preu, així que molt bé!

Equipat a tots nivells

En qüestions d’equipament, el cotxe tampoc no té fissures, més aviat tot el contrari. El Torres té tot el que es pugui necessitar i més, gràcies a una estudiada dotació de sistemes i d’assistents a la conducció que li otorguen el nivell 2.5 i el més important és que tots ells són de sèrie.

Parlant d’opcions, destacar que al Torres gairebé no hi ha opcionals disponibles, sinó que aquests estan degudament dosificats a partir dels tres acabats disponibles: Trend, Life i Adventure, el més complet i que com ja he dit, correspon a la unitat que veieu en aquest reportatge.

Pel que fa a l’habitabilitat, la seva configuració per a cinc places compleix de sobres en totes les places, tant pel que fa a l’altura, l’amplada, l’espai per a peus i per als genolls. Tots els ocupants disposen d’un generós espai, així com d’un maleter de gairebé 600 litres si l’omplien fins a l’altura dels recolzacaps de la segona fila. Amb els seients posteriors plegats la capacitat puja fins a 1.662 litres.

Prestacional, rendible i eficient

Parlem ara del propulsor. Aquest cotxe de tona i mitja (1.498 kg), es mou amb una soltesa sorprenent, malgrat incorporar un motor que a priori i sense provar-lo, a qualsevol li podria semblar una mica ‘justet’. Doncs bé, res més lluny d’això, us ho asseguro. Certament un motor més potent sempre serà millor, però quan és busca prestacions, rendiment i eficiència, el bloc de gasolina turboalimentat de quatre cilindres i 1,5 litres de la marca, empeny i reacciona molt bé en qualsevol situació, aprofitant els seus 163 CV de potència amb 280 Nm de par motor (entre les 1500 i les 4 mil voltes) de forma impecable . Per a gestionar el motor el Torres està disponible tant amb una caixa de canvis automàtica com amb una manual.

Sincerament us ho dic, ja que he d’admetre que no ho tenia clar quan vaig arrencar des de les instal·lacions de Becier Vehicles, el motor 1.5 turbo i els seus 163 CV m’han sorprès molt agradablement, malgrat estar davant d’un cotxe amb una mida i un pes considerables. El cotxe  reacciona amb molta efectivitat en tot tipus de situacions, això sí, tampoc li busquem tres peus al gat!  Ho dic perquè de la mateixa manera que els seus 163 CV poden semblar insuficients per a un cotxe d’aquesta envergadura, la veritat és que l’empenta és sorprenent sigui quin sigui el moment. De fet, sembla que tingui més potència de la que realment té.

Pel que fa al consum, malgrat no haver allargat massa la prova, al final vaig fer un consum mig de 8,9 litres, bàsicament perquè al centre urbà no vam baixar de 10,1 litres. Pot semblar més del que esperaríem, però no oblidem que es tracta d’un cotxe bastant gran. A més, ens vam limitar a pujar collada amunt i collada avall, i aquí a Andorra quan es puja es puja de debò, prou que ho sabeu. 

De baixada, al no tractar-se d’un elèctric (amb els propulsors elèctrics aprofitem per provar els sistemes de frenada regenerativa) també vam apretar bastant per comprovar la fermesa del cotxe, el balanceig i tot aquest tipus de coses que de baixada sempre estan més exposades. En aquest sentit (parlo del balanceig) diria que tot i ser molt còmodes i espaiosos, els seients podríem tenir una mica més reforçada la part lumbar per allò de sentir-te més agafat, però bé, la majoria de cotxes d’aquest segment pequen del mateix.

A l’interior la insonorització és més que correcta. No se senten sorolls ni conseqüència dels grinyolar dels materials de revestiment, ni soroll del motor, ni del vent, ni de la rodadura dels pneumàtics amb l’asfalt, almenys, cap soroll que sigui destacable.

Pel que fa a la posició al volant, tot està molt accessible i la visió és impecable a tots els nivells.

Potser vaig notar una mica dura la suspensió, cosa que va sorprendrem gratament donada la naturalesa del cotxe, però bé, ja sabem que avui dia una cosa és com llueixen els cotxes i una altra de molt diferent és com i per a què els dissenyen realment (parlo del fora pista). Sigui com sigui, haig de dir que em va sorprendre una mica donat que en teoria un D-SUV tendeix a ser més tou que no pas dur i aquest és més aviat duret. El cert és que per carretera aquesta duresa s’agraeix molt.

Un altre detall que va cridar-me l’atenció va ser la sensació de lleugeresa de la direcció, la qual per carretera em feia sentir una mica desconnectat a nivell de tacte. En tot cas, un cop al centre d’Andorra la Vella i Escaldes, amb tant de trànsit i tantes maniobres a fer a baixa velocitat, el que per carretera em va semblar regular es va transformar en una gran comoditat.

La caixa de canvi automàtica em va semblar impecable, amb relacions molt ben estructurades i amb unes transicions tan suaus que, a més de passar desapercebudes, arribaven just quan el motor les reclamava, aprofitant així al màxim el rendiment del mateix. Per allò de dir alguna cosa en aquest apartat, diria que les lleves del volant podríen ser més silencioses.

Tractant-se d’un cotxe amb la caixa automàtica, el Torres ofereix diversos modes de conducció: Normal, Sport i Winter. No us enganyaré, la veritat és que els vaig poder provar poc. Entre Normal i Sport, lògicament, les marxes canvien bàsicament pel seu recorregut, sent més llargues en mode normal, la qual cosa també incideix en el so del motor. El mode ‘Winter’ vist el poc ‘winter’ que estem tenint aquest any, poc puc dir.

Una altra cosa que el Torres amb canvi automàtic té respecte al de canvi manual és que inclou el sistema de bloqueig de diferencial electrònic. Això permet al sistema poder repartir el par en funció de l’adherència.

Explicat tot el percebut durant la prova, crec que el SsangYong Torres és una excel·lent alternativa per a aquells que cerqueu un cotxe amb un disseny molt atractiu i que encaixa a la perfecció al nostre país, donat el seu disseny tipus 4×4 d’aventura.

Més enllà d’això, en realitat és un cotxe molt equilibrat tant per a la ciutat com sobretot per fer carretera, i tot això a un preu molt competitiu que comença des dels 31 mil euros, arribant als 36 mil si escolliu la versió més complerta que veieu en aquest reportatge.

Amplieu aquesta informació a Becier Vehicles, entre d’altres, concessionari Ssangyong a Andorra. Els trobareu a la seu central que Grup Becier té a l’Avda d’Enclar, 142.

———

Per a d’altres novetats, feu clic en aquest enllaç o accediu directament des de la secció corresponent que hi ha al desplegable superior del blog.