,

RIEJU NUUK: L’ELÈCTRICA FIGUERENCA

Després de diversos anys d’assimilació, les marques van afegint poc a poc més i més models elèctrics en els seus catàlegs. Encara que de moment es tracti de petites motos urbanes, la varietat de models s’obre camí a poc a poc. A més, cada cop són motos més prestacionals, sobretot pel que fa a autonomia, la gran assignatura pendent en materia de mobilitat elèctrica pura.

Dit això, els de Rieju , llegendaria marca de Figueres ( Catalunya), també s’han apuntat en aquesta tendència -d’altra banda obligatòria- amb la Nuuk. Els 300km d’autonomia és un dels arguments a destacar, però no l’únic.

La veiem tot seguit.

La Nuuk arriba en un estil marcadament retro

Rieju & BOSCH

Rieju, juntament amb BOSCH, el seu soci, han tret aquest model. Una moto elèctrica de gran autonomia, disseny divergent respecte a la tendència i molt tecnològica, gràcies al bagatge de les dues empreses.

La Nuuk es presenta com una moto útil i pràctica.  En aquest sentit, l’ofereixen amb tres versions segons l’ús o estil que se li vulgui donar: «Urban», «Tracker» i «Cargo»

La gamma Nuuk al complet – Nuuk-europe

Qualitat i experiència

La filosofia de Nuuk s’ha basat en un pilar clar: fer una moto d’alta qualitat, aprofitant el pedigrí de Rieju i de Bosch. I és que la marca de la ciutadania de Dalí va recórrer a l’experiència acumulada per Rieju en la seva història, més la tecnologia de Bosch. Amb aquest binomi, mantenir uns estàndards de qualitat alts, molt per sobre de la competència, era una meta assumible.

En l’apartat mecànic,la Nuuk inclou un paquet de bateries d’ions de liti de 50Ah. Cada Nuuk ve amb una o amb dos bateries, depenent si és equivalent a 50CC o a 125CC. Mes endavant està previst poder equipar la moto amb fins a quatre bateries.

L’extracció de bateries és molt fàcil

Fins a 300km

Els paquets de les bateries van en la base de la part central del xassís. És a dir, sota els peus. Són extraïbles i fàcils de portar per a pujar-les a casa a carregar, si no vols carregar-les directament. En aquest sentit,  compten amb una ansa de transport. Cada bateria pesa 13kg. 

Les bateries addicionals que pot allotjar, es porten en unes alforges específiques que s’instal·len a banda i banda de la roda posterior. Amb aquesta configuració 2+2 l’autonomia puja fins als 300km.

Dues potències

El motor pot ser de 4 o de 10,5kW (6 i 14CV), amb un parell motor de 200 o de 245Nm segons la versió. La potència es transmet amb una transmissió de doble etapa: primer per corretja i després per cadena. Amb això s’aconsegueix una desmultiplicació ideal per a mantenir el motor elèctric en el seu rang òptim en totes les seves fases.

Com vam dir anteriorment, les bateries són extraïbles. Però si teniu un punt de càrrega en el garatge o les carregueu en punts de recàrrega públics, el temps és molt raonable.  Per a recarregar les dues bateries totalment es necessiten 5 hores. Ara bé, la Nuuk també compta amb una manera de càrrega ràpida que redueix a només 15 minuts el temps necessari per a obtenir autonomia d’uns 30km.

BOSCH està present en la majoria d’elements clau. Des del display, les bateries, la unitat de control, el motor i el carregador, fins a la mateixa App, són responsabilitat de BOSCH

Entre altres, equipa forquilles invertides al davant

Estil retro

Respecte a l’estètica, la carrosseria de la Nuuk s’allunya dels escúters, adoptant un concepte lleuger amb el quadre a la vista. I és que el seu disseny s’acosta mes al d’una moto d’estil retro. En aquest sentit, recorda a motos com la Derbi Variant. 

Estructuralment és molt robusta. També és fàcil de reparar.  Al no estar carenada, en cas de caiguda els danys seran mínims, Finalment és molt fàcil de desmuntar a nivell de manipulació per al seu manteniment. 

Seients amb respatller

Amb un seient doble, permet que l’el passatger sigui abatible. En fer-ho es transforma en un suport per al conductor. En el seu lloc, podrem instal·lar un cofre, per la qual cosa és ideal com a vehicle de repartiment i missatgeria.

En segons pots pujar el respatller

Conducció fàcil i intuïtiva.

El seu funcionament és fàcil. Només cal girar el contacte, prémer una de les dues manetas de fre i estrènyer girant el botó «Mode». Un vegada fet escoltarem una xiuletada que indica que la moto ja llesta. 

A partir d’això, només queda seleccionar la manera de conducció, que fa referència al nivell de potència amb la qual es desitja circular. Llest! Ja podem anar-nos.

Àgil i divertida

En marxa, la Nuuk deixa clar que és una moto potent. Els seus 200 o 245Nm de parell motor afavoreixen unes recuperacions sorprenents. Per exemple en sortides de corba. Poques motos de gasolina amb 150CC donen aquestes prestacions!

Un altre punt interessant de la Nuuk és un sistema que actua a  manera de “fre motor”. Aquest sistema deixa la moto com en punt mort en tallar gas fins que s’actua sobre el fre. En aquest moment el sistema inverteix el gir del motor per a generar electricitat abans que intervinguin els frens. És molt còmode i segur a altre de l’evident recàrrega de la bateria, també allargarà la vida dels frens.

La pantalla LCD concentra tota la informació – Nuuk-europe

Preus

Si bé la qualitat i el comportament es troben un pas per sobre del que podem trobar fins ara en el mercat, també ho és el seu preu. Les Nuuk estan entre els 4.600 i els  5.900 euros segons sigui l’L1 l’equivalent a una 50 CC, o a l’L3, corresponent a una 125.

Estèticament no hi ha diferència. l’única diferència està que la L1 porta només una bateria i la L3 dues. 

3 acabats

Respecte de les tres opcions d’acabats «Urban», «Tracker» i «Cargo», els noms ja ho diuen tot. Les diferències però, són mínimes.

URBAN

Com a moto 100% de ciutat, la «Urban»  és per a asfalt. La seva prioritat és l’asfalt i ha de ser àgil entre el trànsit urbà. Per a això compta amb pneumàtics de perfil llis. 

TRACKER

La Rieju Nuuk  «Tracker» s’atreveix amb terrenys de tota mena gràcies als seus pneumàtics mixtos. A més llueix un seient específic de color marró fosc (la «Urban» el té negre). 

La Tracker amb quadre en vermell -Nuuk-europe

CARGO

Finalment hi ha la «Cargo». Aquest acabat ha estat dissenyat per el transport. És de color blanc. Per això ve equipada amb un espai de càrrega posterior que pot arribar als 300 litres.

Imatge de la Cargo – Nuuk-europe

De sèrie  -per a nosaltres la mes bonica- tant la «Urban» com la «Tracker» es lliuren amb el xassís i el seient en negre i amb les tapes grises. Només la «Cargo» ve amb les tapes blanques d’origen.

Opcionalment totes es poden demanar-se al gust de cadascún: amb el xassís en blanc o vermell o amb el seient en negre o marrò. 

El bagul i les alforges també són opcionals.

Informeu-vos-en a Toyota Motors. Av. Fiter i Rosell, 4 – Escaldes-Engordany. Num +376 814 481 – info@motorsandorra.com